dijous, 13 de setembre del 2007

"LA RECONSTRUCCIÓN DEBE UNIR A PUEBLOS HERMANOS EN UN AMBIENTE DE SOLIDARIDAD"

"La reconstrucción debe unir pueblos hermanos en un ambiente de solidaridad", aquest ambient que s'està vivint a ciutats de Nicaragua com León és el que em d'aconseguir que es doni a Vilafranca , Sant Pere de Ribes, la Fatarella i les comarques. Aquest ambient de solidaritat cap al municipi agermanat de Puerto Cabezas i la regió és important per transmetre el nostre ànim i fer arribar el nostre suport.

El dia 4 de novembre l’huracà Fèlix va esborrar del mapa els pobles de pescadors dels “cayos miskitos”, i va tocar terra amb força 5 amb vents de més de 250 km/h. i va creuar la Regió Autónoma de l’Atlàntic Nord de Nicaragua arrassant al seu pas per la força del vent comunitats senceres, escoles, arbres i tot el que trobava al seu pas. Dies després la destrucció es tradueix en xifres que indiquen la magnitud del desastre, cada vegada més gran a mesura que passen les hores:
· Pescadors i famíles que vivien als cayos són la majoria dels 115 morts i 86 desapareguts.
· 155.528 persones, homes i dones, nens i nenes, avis i avies, 25,940 famílies en conjunt a tota la regió es van veure afectades de les quals 106,295 al municipi de Puerto Cabezas
· 62 escoles destruïdes i 57 afectades,
· 7 centres de salut
· i el 96% de pèrdues en cultius agrícoles.

Què passaria si una pedregada afectés tota el Penedès i només es salvés el 4% de la collita? Si en lloc de raïm, els cultius fossin aliments bàsics per la subsistència sense feina ni recursos per comprar-ne d’altres llocs? Si l'hospital estigués col·lapsat, sense possibilitat de fer operacións, sense medicaments? Com respondria’m a aquesta situació? Ho podríem fer tots sols?

Els primers en donar exemple i de forma immediata alhora de fer costat als afectats de l’huracà han estat la mateixa població i ajuntaments de Nicaragua en especial la gent de la ciutat també germana de León. A mesura que la catàstrofe anava evidenciant la seva magnitud, organismes i governs d’altres països han anat donant resposta però el dèficit d’infrastructures sumat al terreny innòspit han dificultat les tasques de fer arribar l’ajuda a la població.

... Però aquí no s’acaba, ara tot just comença la llarga tasca de reconstrucció al marge de l’atenció mediàtica i informativa que enfoca cap a una altre banda, ara comença la veritable solidaritat

1. El primer que necessita un germà i un amic és saber que no està sol, que té algú que li dona suport encara que en el primer moment no pugui acompanyar-lo i estar al seu costat.
2. Aquest suport ha de ser continuat en el temps perquè l’amic no caigui en el desànim superada la tensió dels primers moments de l’emergència.
3. Si ha perdut un germà o una filla, necessitarà una família a prop, si té set, necessitarà aigua i si té gana, aliment. Si l’amic a perdut una casa, necessitarà un cop de mà a reconstruir-la, si ha perdut els cultius haurà de comprar noves llavors i sembrar de nou.
4. Una escola on els fills aprenen amb altres companys, un hospital per atendre els malalts i moltes altres coses que ens permeten viure i millorar les condicions de vida del nostre poble segurament també les necessita el nostre amic.

I tot això no cau del cel i fa falta un gran esforç, refer el que tants anys ha costat de tirar endavant. I cal fer-ho tenint en compte qui és, com és i com pensa el nostra amic perquè l'estem ajudant a refer la seva casa, la seva escola, la seva comunitat i no pas la nostra. La reconstrucció no ha des significar la completa substitució de les formes tradicionasl i ha de permetre millorar les condicions de vida de la població. No ha de promoure el paternalisme, és per això que totes les ajudes han de contemplar la participació activa de la població.


PUERTO CABEZAS NECESSITA LA TEVA AJUDA
EMERGENCIA I RECONSTRUCCIÓ HURACÀ FÈLIX


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada