dissabte, 2 de juny del 2018

Manifest pel medi ambient

El projecte omplim les maletes 2017 (organitzat per l'Associació d'Amics de Puerto Cabezas) va tenir com a temàtica principal el medi ambient. Dins d'aquest projecte les tres brigadistes (Miriam, Marçal i Laia) vam estar fent activitats i tallers per les escoles de Vilafranca i de Puerto Cabezas (Nicaragua) intentant transmetre el sentit de l'agermanament que existeix entre les dues ciutats però també explicant que la preocupació i cura pel medi ambient és imprescindible si volem que el planeta sigui un lloc agradable on viure-hi,  tant nosaltres com la resta d'éssers vius. I el més important, siguem d'on siguem sempre podem fer-hi alguna cosa al respecte. 

Anant a les escoles vam veure que molts dels infants tenien clar quin volien que fos el futur del nostre planeta i tenien moltes idees de com tenir-ne cura. Com passa moltes vegades, els adults tenim molt a aprendre dels més petits.  És per això que hem decidit donar-los veu amb el següent manifest on queden agrupades totes les seves idees i consells que van aprendre durant el projecte:





Hem après que existeix un poble a l’altra banda de l’Atlàntic que està agermanat amb nosaltres, ens agrada molt aquesta idea i volem seguir cuidant aquest vincle.

Hem après que el medi ambient és important perquè funcioni el nostre món, per poder respirar bé i per sobreviure.

Volem que tothom respecti i cuidi molt més el medi ambient, i per fer-ho, és important reduir, reutilitzar i reciclar.
Hem après que pots reutilitzar les coses molt més del que et penses, de tot se'n treuen coses bones.

Hem après que és divertit reutilitzar perquè pots fer moltes manualitats, els bricks de llet, plàstics i altres residus es poden fer servir per fer alguna joguina, torreta o moltes coses més.

Volem que abans de llençar pensis, potser ho pots reutilitzar! Hem d’aprofitar molt més tot allò que tenim.

Hem après a reciclar més del que ja sabíem, qualsevol objecte es pot reciclar, nosaltres ho hem fet.

Hem après que reciclar és molt important perquè sinó el món estarà ple de residus, contaminat i l’escalfament global seguirà pujant.

Volem que tot el món recicli per mantenir un medi ambient agradable i beneficiós per les persones.

Hem après que durant el dia contaminem molt, agafem el cotxe massa sovint i massa poc el transport públic.

Hem après que llencem moltes coses i embrutem molt i que hem de procurar no cremar la brossa.

Volem que no es faci tant de fum a les fàbriques ni es tirin deixalles enlloc, i que si te’n trobes les recullis.

Hem après que sense les espècies productores no hi hauria vida animal, hem de cuidar les plantes i no hem de tirar productes químics als conreus per tenir uns millors aliments i vinyes.

Volem que ningú arrenqui flors, tali arbres ni provoqui incendis, i volem que paguin millor als qui treballen al camp i a les vinyes

Hem après que els animals són molt importants per al dia a dia, i si matem o desapareix una espècie animal, fem mal a totes les altres que poden dependre d’ella.

Hem après que l’aigua ha d’estar neta perquè els peixos estiguin bé i que no hem de pescar tant perquè aquests puguin sobreviure.

Volem que es vigili amb les caques de porc perquè contaminen les aigües, el riu es molt important pel medi ambient i també per nosaltres, si us plau no el contamineu!

Hem après que valem tots per igual, hem de cuidar els nostres barris i comunitats.

Volem que el món sigui un món millor, ajudant-lo ho aconseguirem, hem d’unir-nos per fer-ho!

Manifest escrit pels i les alumnes de les escoles Sant Josep, Morava Renacimiento,  Mas i Perera, Julio Bucardo, Sant Ramon, Niño Jesús, Baltà Elias, Marvin Michel, Pau Boada i CEC Injart.

Esperem doncs que aquest missatge arribi amb la mateixa il·lusió i consciència amb què ells/es el van escriure. Perquè encara que de vegades no hi pensem... NO HI HA PLANETA B.



Article publicat al "Racó solidari" del setmanari El 3 de vuit, 18 de maig 2018

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada