diumenge, 25 de juny del 2017

Omplim les maletes: Tallers sobre el medi ambient a les escoles de Vilafranca

La setmana del 15 al 19 de Maig els brigadistes vam fer uns taller sobre el medi ambient i tot el que envolta aquest tema a 5 escoles de Vilafranca del Penedès. El Mas i Parera, el Pau Boada, el Baltà Elies, Sant Josep i Sant Ramon.

En les 5 escoles primer començàvem amb una petita introducció de qui som, què anirem a fer a Nicaragua i de quin objectiu tenim fent aquests tallers. Amb un mapa també situàvem Nicaragua i a quina part estava Puerto Cabezas.

Un cop acabàvem els tallers els últim 10 min els hi donàvem un paperet a cada nen i havien d’escriure una frase explicant què han après de la activitat o què farien per ajudar al medi ambient. Amb tots els paperets que vam recollir farem un manifest conjunt de totes les escoles visitades.




La primera escola on vam anar va ser l’escola Mas i Parera, allà vam fer un taller que va servir per aprendre l’equilibri en el que es troben els organismes (animals i vegetals) que trobem en el medi ambient, i com si en desestabilitzem un d’ells això té efectes per a tota la resta. Ens vàrem separar en grups i cadascun va pensar una xarxa tròfica, en vam fer de riu, de mar i terrestre. Pensaven en animals i plantes i quina relació tenien entre ells de manera que acabaven construint una xarxa tròfica en forma de joc on els animals i plantes son les fitxes i s’han de col·locar en un taulell on només hi ha les fletxes que els relacionen, d’aquesta manera podrem mostrar als companys/es de Nicaragua quins són els animals i plantes que trobem a Catalunya.






Aquest any incorporem una nova escola al projecte, l’escola Pau Boada i allà vam fer-hi un taller perquè els nens i nenes de 4t fessin un petit herbari per a les escoles de Puerto Cabezas. Vam seleccionar cinc plantes típiques de les nostres terres: la vinya, l’olivera, el romaní, la ginesta i l’alzina i vam dividir la classe en cinc grups. Cadascun d’aquests grups havia d’escriure com són aquestes plantes, on les trobem i què n’aprofitem i afegir-hi una petita mostra del vegetal, de manera que els nens i nenes de Puerto puguin conèixer una mica quina és la nostra vegetació i les seves característiques.



A l’escola Baltà Elies vam fer-hi un taller perquè els nens i nenes de 5è construïssin un petit joc didàctic que et permet conèixer quins recursos obtenim dels rius, muntanyes, hort, mar...

Els vam repartir en petits grups i cadascun havia de dibuixar una cartolina amb l’espai que li hagués tocat (riu, bosc, etc.) i també unes fitxes que representen els recursos que n’obtenim (peixos, fusta, aigua, etc.). Finalment, també els vam demanar que afegissin problemàtiques que podem trobar en aquests espais com contaminació, sobre explotació, incendis... Les dues classes s’hi van posar de ple i quasi ens falta temps per acabar-ho de tan bonic que volien fer-ho!



A Sant Josep vam treballar els diferents paisatges de Catalunya a través de mapes. El taller estava dividit en dues parts. Primer vam fer 5 grups i vam repartir un mapa de Catalunya, un conjunt de fotos de diferents paisatges i un fitxa amb una zona diferent a cada grup. A la primera part havien de relacionar les fotos amb la part de Catalunya es tractava, i un cop relacionades, cada grup havia d'escriure les característiques de la zona que els hi havíem assignat. Amb aquest taller el que preteníem és que es veiés la diferència de paisatges dins de Catalunya, i poder-los-hi ensenyar als nens de Nicaragua que tenim paisatges muntanyosos com els Pirineus o paisatges marítims com la Costa Brava.





Seguint la dinàmica dels petits grups a les classes de 5è de l’escola Sant Ramon també ens vam separar però, en aquest cas, va ser per a fer un petit conte, fet amb materials reciclats, que expliqués als infants de Puerto com és el nostre dia a dia. Cada grup explicava una part del dia i en comentava els residus que generem en aquella franja horària i com els podem reduir, re-utilitzar o reciclar. Així doncs van ser conscients de la gran quantitat de residus que generem al llarg del dia i van pensar idees i propostes per aconseguir un estil de vida més respectuós amb el medi ambient.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada