Vista aèria al arribar a Bilwi |
D’una banda, els tallers de recollida d’interessos a les escoles de Puerto Cabezas van permetre als nens i a les nenes descobrir la vila agermanada a l’altra banda de l’Atlàntic, la seva cultura, les seves festes i tradicions, la seva gastronomia, etc. Això va generar el sorgiment d’inquietuds i preguntes al voltant de Vilafranca i del Penedès que hem traslladat als infants de les escoles de Vilafranca perquè les responguin a través, també, de materials pedagògics elaborats per ells mateixos.
En cada una de les aules – o espais precaris amb poques taules i cadires, pissarres i parets plenes de guixades i absència total de material pedagògic – que entràvem apreníem a valorar, encara més, la importància de que l’educació arribi a tots i cada un dels infants que habiten el planeta. Educació que ha de permetre’ls esdevenir persones lliures amb capacitat per incidir en la seva realitat per fer-la més justa.
Escola Julio Bucardo |
D’altra banda, els tallers destinats a elaborar el material pedagògic per respondre les inquietuds dels infants vilafranquins van permetre’ns, de nou, un aprenentatge. Vam observar el valor que atorgaven a un llapis o a un color però també la creativitat que els permetia utilitzar diferents materials.
Aquells nens i aquelles nenes tenien ales i podien deixar anar la imaginació i volar. Potser, qui sap, era la primera vegada que a l’escola podien utilitzar papers de colors i retoladors per aprendre.
Comunitat Wawa Bar |
Per tant, totes i cada una de les persones vilafranquines que amb els seus impostos aporten recursos econòmics a la solidaritat poden estar molt contentes perquè els nicaragüencs agraeixen enormement la nostra petita aportació en el seu petit però gran país. Ho fan constantment quan et porten a visitar la comunitat WaWa Bar on, juntament amb el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, s’està duent a terme el projecte “Provisión de agua segura, saneamiento e higiene” o a l’Alberg Nidia White del Movimiento de Mujeres Nidia White/Salud sin limite, el qual ofereix un servei d’atenció integral culturalment adequat a nenes, adolescents i dones que viuen violència intrafamiliar i sexual.
Tanquem la primera edició del projecte “Omplim les maletes” amb enorme satisfacció: satisfacció per haver complert amb els objectius marcats, satisfacció per l’experiència viscuda tant a les escoles de Vilafranca com a les de Puerto Cabezas, satisfacció per haver conegut persones solidàries a banda i banda de l’Atlàntic, satisfacció per haver sigut uns privilegiats i privilegiades d’iniciar i viure un projecte que busca acostar l’agermanament a les dues poblacions i omplir de materials pedagògics les escoles perquè aquestes tinguin encara més eines per fer de l’educació un acte d’amor.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada