diumenge, 4 de novembre del 2007

” La gente de Puerto Cabezas se esforzara para recuperarse del paso del huracán, pero necesitamos que nos faciliten herramientas, conocimiento, ..."

La fura

A principis de setembre l’huracà Fèlix va assolar la Regió Autònoma de l’Atlàntic Nord de Nicaragua. Durant uns dies –tres a tot estirar– aquesta regió del país centreamericà ocupava les portades de diaris, ràdios i televisions. Tot just fa dos mesos i no hi ha cap mitjà que en parli. Ha caigut en l’oblit informatiu, mentre els habitants de la regió lluiten per tirar endavant.

Guillermo Espinoza va ser alcalde de Puerto Cabezas i actualment és diputat del Consejo Regional Autónomo

Dimarts, Guillermo Espinoza, exalcalde de Puerto Cabezas i diputat del Consejo Regional Autónomo, va pronunciar una xerrada al Saló de Sessions de Vilafranca per commemorar el dia de l’Autonomia de la Costa Atlàntica. I és que la relació del Penedès amb Puerto Cabezas és estreta, no en va Vilafranca i Sant Pere de Ribes hi estan agermanades.

El 4 de setembre l’huracà Fèlix assolava Puerto Cabezas i la Regió Autònoma de l’Atlàntic Nord de Nicaragua. Feia cent anys de l’últim huracà que va passar per aquestes terres i els efectes no podien ser més devastadors: 200 persones van perdre la vida, 20.000 famílies es van quedar sense casa, 1.600.000 hectàrees de bosc van ser arrasades, les ja pèssimes carreteres van desaparèixer, les escoles i els hospitals van quedar destruïts i el 86% de les collites d’arròs, blat de moro, plàtan i frijoles es van perdre. Es calcula que hi ha al voltant de 193.000 damnificats.

Immediatament després que els vents huracanats s’emportessin tot allò que trobaven al seu pas, va arribar l’ajuda humanitària d’emergència: aliments, medicaments, tendes de campanya, kits de potabilització d’aigua, etc. El govern nicaragüenc, el govern regional, l’ONU, la FAO i desenes d’ONG locals i internacionals van enviar-hi ajuda d’emergència, mentre els mitjans de comunicació d’arreu se’n feien ressò.

Han passat poc més de dos mesos i la situació continua sent d’emergència, tot i que pràcticament cap mitjà en parli. “Haver de buscar aliments diàriament per a 193.000 persones no és fàcil, i tampoc no ho és intentar aconseguir habitatges per a més de 20.000 famílies”, explica Guillermo Espinoza. Però si hi ha una qüestió que encara preocupa més a l’exalcalde de Puerto Cabezas és la reconstrucció: “Ens fa molta por quan després del desembre arribi l’estiu, l’època seca, i els 9.000 quilòmetres de bosc destruïts s’assequin. Seran un perill latent per a la gent que viu a les comunitats afectades perquè serà combustible. Ha passat l’huracà, però ara en tenim un altre de molt més perillós que és l’incendi”. És per això que durant la seva estada al Penedès, Guillermo Espinoza s’ha reunit amb voluntaris forestals per aprendre a combatre els incendis.

Els tècnics calculen que la fase d’emergència es donarà per acabada d’aquí tres mesos. A partir de llavors començarà, si hi cap, una fase molt més dura: la de reconstrucció. Espinoza té molt clar que en aquesta etapa els habitants de Puerto Cabezas hauran d’esforçar-se per no esdevenir dependents de l’ajuda externa. “És imprescindible no dependre de l’ajuda externa. La cooperació ha de ser complementària a l’esforç del nostre poble. Com més dependents siguem, més difícil serà tornar a la normalitat. Nosaltres no volem que vinguin a construir-nos les cases, sinó que ens facilitin les eines per a fer-ho i ens expliquin com fer-les més segures”, explica. Precisament en això, en la dotació d’eines i mecanismes de capacitació per a l’autoconstrucció d’habitatges, es basa un dels dos projectes que des de Vilafranca, a través de la Comissió de l’Agermanament, estan previstos finançar i que ha de permetre facilitar als habitants de Puerto Cabezas serres mecàniques i altres eines perquè ells mateixos puguin tallar la fusta dels boscos que van quedar devastats i construir-se nous habitatges més segurs que els que tenien abans del pas del Fèlix. L’altre projecte consistirà en l’adquisició de llavors perquè puguin tornar a sembrar la terra i obtenir aliments.

COMPTE CORRENT
per fer les aportacions per tirar endavant els projectes d’ajuda a Puerto Cabezas:
2081-0000-80-3110000627 (Vilafranca Solidària)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada