dissabte, 23 de maig del 2009

Diversitat, música i sopar "nica" per obrir la celebració dels 10 anys

"Els Amics fem pinya amb el municipi agermanat de Puerto Cabezas per començar la celebració dels 10 anys"

Aquest dijous vam donar inici a la celebració dels 10 anys d'Amics de Puerto Cabezas amb un sopar que va comptar amb l'acompanyament musical de "Pablito" i un menú especial de Gallopinto i chanchno con yuca, amb una mica de chile per paladars atrevits que va cuinar la Dolores Maldonado. Acompanyats de nicaragüencs que viuen a Vilafranca, de molts amics i especialment del Fidel Wilson y la Glennis que durant aquests dies estan amb nosaltres coneixent la vila, la comarca, visitant escoles, la biblioteca, els mitjans de comunicació, l'escorxador, el g.e.r. y alhora revisant projectes presents i noves iniciatives.

Xarrada de la tarda:

"Indígenes Misquitos, Sumo-Mayagna y Ramas , Creols o Afrodescendents y mestizos formen un mosaic cultural que ha originat rivalitats al llarg de la història però que en els darrers anys estan treballant per fer de la diversitat la unitat com a pobladors del carib nicaragüenc"

A la tarda havia tingut lloc una interessant xerrada sobre la diversitat cultural i ètnica de la Costa Atlàntica de Nicaragua, els canvis que s'han anat produint els darrers anys, sobretot amb l'ocupació agro-ramadera per part de població procedent del pacífic (mestissa) en territori indígena i la importància de la recuperació cultural de les diferents tradicions.

La cosmovisió del dels pobles indígenes es base en la coneixement i la conservació dels ecosistemes naturals, dels quals en depèn la supervivència com a poble i com a forma de vida. Com digué Fidel Wilson, en veu dels ancians "para que necesitamos refrigerador si la naturaleza nos da la fruta, el pescado, el venado y lo que necessitamos".

"Si el progrés implica més destrucció dels boscos, una pèrdua de la riquesa cultural y la desaparició de llengües ens hauríem de plantejar si és el que volem. Caldria que fós compatible el progrés i el respecte vers el territori i les cultures "

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada