divendres, 24 d’abril del 2009

INDIGENAS Y ETNIAS DE LA NACIÓN COMUNITARIA MOSKITIA, LLEGÓ EL MOMENTO DE LA INDEPENDENCIA.

Durant els dies 16 al 19 d’abril, s’ha celebrat a Bilwi, l’assemblea mes gran i ancestral del poble miskitu. Sense el suport i amb el boicot de Yatama, el Consell d’Ancians, va convocar aquesta extraordinària assemblea per tal d’escollir el Wihta Tara, el Cap d’Estat que ha de conduir la Nació Comunitària Moskitia cap a la independència. Així deia el lema que durant aquestes setmanes em escoltat per radio i televisió: INDIGENAS Y ETNIAS DE LA NACIÓN COMUNITARIA MOSKITIA, LLEGÓ EL MOMENTO DE LA INDEPENDENCIA.

Durant l’assemblea ha quedat clar la ruptura que hi ha entre els dirigents de la Nació Comunitària Moskitia, que defensen la sobirania del poble miskitu i reivindica l’estatus de poble sense estat, i la cúpula de Yatama defensora d’una autonomia dins l’estat nicaragüenc.

Els participants, gairebé ancians tots, han fet palès la inquietud pel poble miskitu dins l’estat hondureny i nicaragüenc, la pèrdua dels seus drets, de les seves terres i del seu llegat, trepitjat reiteradament pels colons hondurenys, l’avenç de la frontera agrícola, l’espoli actual de la fusta en nom del huracà Felix, l’empobriment constant del poble indígena, i el mercantilisme que en fa del indígena el partit Yatama, cada cop més allunyat de les comunitats.

El FSLN, tot i esperant que la opció Nació Comunitaria Moskitia debiliti i provoqui ruptures a l’estructura Yatama, s’ha mantingut d’observador passiu. El boicot de les institucions governamentals regionals i municipals ha estat total i deliberat.

La Nació Comunitària Moskitia, moviment essencialment dirigit pels ancians de les comunitats indígenes i mancada de recursos econòmics, valorava molt positiva l’assemblea on finalment s’ha escollit al Reverendo Hector Willimas com a màxim Cap d’Estat de la Nació Comunitaria Moskitia. Aquest en el seu programa de la radio MISKUT del dia dilluns 20 d’abril declarava i exigia que les Alcaldies, Govern Regional i Consell Regional, així com l’Exèrcit es disposessin sota les ordres d’aquest, com a màxim cap d’estat. La Nació Comunitària Moskitia, (s’avisa per radio), dona 6 mesos perquè el Govern Regional i Consell Regional entregui el poder al Wihta Tara de la Nació Moskitia.

En fi, estem ben distrets


Per Gabriel Julià Pi des de Bilwi


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada