divendres, 28 de març del 2008

4 d'abril, Sopar de les Dones

4 d’abril Sopar de les Dones.
Actuació musical a càrrec de Duet de cançó francesa, Anna Roig i Carles Sanz
Lloc: Hotel Pere III
Hora: 21,30h
+ info Dia internacional de les dones 2008
Venda de tiquets: Casal de les Dones, al SIAJ de Vilafranca


Aquest any la organització del Sopar de les Dones va decidir donar els beneficis del sopar a la Casa Materna de Puerto Cabezas.


CASA MATERNA de la ciutat de Bilwi
municipi de Puerto Cabezas (Nicaragua) agermanat amb Vilafranca del Pendès


Què és la Casa Materna?
La Casa Materna està funcionant amb l’objectiu de contribuir a la reducció de la mortalitat infantil i materna entre les dones embarassades amb pocs recursos econòmics.
Va ser construïda amb la solidaritat Suiza l’any 1988 i gestionada per un grup d’infermeres que van veure la necessitat de crear un lloc on poguessin anar les embaraçades del municipi de Puerto Cabezas que presentessin un risc important a l’hora del part i per tant s’haguessin de traslladar a l’Hospital es troba al nucli urbà de Bilwi. Durant el període previ al part i la convalescència, aquestes dones tenen un lloc on són acollides i ateses per infermeres.
L’any 1992 es va tancar per falta de pressupost fins que al 1998 el Ministeri la va reparar i la va entregar a l’Associació d’infermeres per tornar-la a obrir.
El 2000 va tornar a funcionar gracies al conveni entre el Ministeri de Salut (MINSA) i una clínica privada.
Al llarg dels anys ha anat guanyat la confiança de les dones de les comunitats. El 2001 hi van anar 61 dones embarassades, i el 2005 ja van ser 177 i fins a 365 el 2006. Moltes d’elles enviades des dels centres de salut de les comunitats , alguns a més de 5 hores de distancia.

Situació actual
Actualment l’organització està en mans de quatre infermeres que les paga el MINSA i que juntament amb l’ajut de l’Alcaldia i el Programa Mundial per la Alimentació garanteixen la alimentació de les dones sense cap altre pressupost
Actualment hi ha importants dificultats d’infraestructura com danys en les canonades , 2 habitacions que s’han d’ utilitzar per magatzem disminuint la capacitat d’allotjament i també problemes d’iluminació, falta de matalassos. Es veu la necessitat de construir un magatzem i repintar la casa.
La capacitat de la casa es de unes 20 persones però algunes vegades n’hi ha fins a 35 amb matalassos a terra.

Vilafranca i la Casa Materna
La companya Montse Saumell de l’Associació Amics de Puerto Cabezas de Vilafranca està a Bilwi des del passat mes de febrer col·laborant en diferents projectes de l’agermanament. Ha mantingut varies reunions amb la Dra Denis Stigol i el Ministeri de Sanitat per veure les necessitats d’aquest centre i en el futur estudiar la possibilitat d’una col·laboració amb la secció sanitària de l’Hospital de Vilafranca.
Puntualment i dins del marc de l’agermanament de Vilafranca amb Puerto Cabezas, en algunes visites que gent de Vilafranca ha fet a Bilwi s’ha visitat la Casa Materna i s’ha portat roba de nadó amb la col.laboració de botigues de la nostra vila.
El total de l’import que es reculli avui serà enviat a la Casa Materna i juntament amb el Grupo de Amigos del Penedès de Puerto Cabezas decidiran les prioritats per millorar les condicions d’aquest equipament que tan de servei fa a les dones amb pocs recursos econòmics d´aquesta regió de Nicaragua.