divendres, 26 d’octubre de 2007

Sandinistes, indígenes i Vilafranca uneixen esforços per reconstruir Puerto Cabezas


Joan Raventós, el 3 de 8

Alex Lúcer Blandón, vicealcalde de Puerto Cabezas pel partit indígena YÁTAMA, és aquests dies a Vilafranca Puerto Cabezas es refà molt de mica en mica del mal que li va causar el pas de l’huracà Fèlix el 4 de setembre. La destrossa va ser espectacular i ara tota ajuda és poca per refer la costa atlàntica de Nicaragua. Amb aquest objectiu el vicealcalde de Puerto Cabezas, Alex Lúcer Blandón, és a Vilafranca convidat per l’ajuntament amb motiu de la Setmana de la Solidaritat. Lúcer és del partit indígena Yátama, que governa a Puerto Cabezas i treballa al costat dels sandinistes, amb qui anys enrere es van enfrontar en una guerra, per reactivar una zona degradada per la marginació política i també per la ferocitat de la natura. El 3d8 ha parlat amb Alex Lúcer, un home esperançat amb el futur dels seus.
Puerto Cabezas i la Regió Autònoma de l’Atlàntic Nord (RAAN) de la qual forma part n’ha viscut de tots colors. És una zona històricament maltractada pel poder de Managua, que l’ha deixat de banda i no ha invertit mai prou recursos per promoure’n la modernització. Fruit d’aquesta marginació va originar-se un cruent conflicte entre la Contra dels indígenes i els sandinistes del govern. Els indígenes reclamaven més autonomia, però ni per la força de les armes la van aconseguir. Amb el pas dels anys, però, han aconseguit aquelles mateixes reivindicacions per la via pacífica. Amb l’ascens al poder del país de Daniel Ortega els sandinistes accedeixen a complir les aspiracions autonomistes de la gent de la RAAN, o almenys a posar-ne les bases. L’actual vicealcalde de Puerto Cabezas, Alex Lúcer Blandón, va lluitar en aquella guerra i ara lluita per no perdre el que han aconseguit en l’escenari de la pau. Vol aprofitar bé l’interès que, segons diu, està demostrant tenir l’actual govern d’Ortega amb els nicaragüencs de l’est per tal de reactivar les seves comunitats. El camí no serà fàcil ni tampoc curt.Fàcil no ho serà perquè cal canviar estructures molt anquilosades d’anys de centralisme i rebuig a l’autonomia. Curt tampoc ho serà si és té en compte que la misèria acumulada durant les darreres dècades ha rebut el cop tan dur de l’huracà Fèlix.

L’hora de la reconstrucció
Puerto Cabezas i la RAAN es troben ara en un punt d’inflexió. Pot ser el punt en què aquelles comunitats reneixin de les seves cendres, i per aconseguir-ho cal tenir els peus a terra i definir cap on volen anar. El pas del Fèlix ha obligat a reconsiderar el full de ruta i les màximes prioritats, ara per ara, són l’habitatge i la producció d’aliments. Restablir els mecanismes d’autoconsum és vital, però també ho és projectar un model d’habitatges dignes i, sobretot, segurs davant l’hipotètic pas d’un altre fenomen desproporcionat com l’huracà de fa dos mesos. Amb aquesta obsessió, Lúcer ha vingut a Vilafranca convidat per l’Ajuntament a trobar la solidaritat dels agermanats. L’Ajuntament i els Amics de Puerto Cabezas han demostrat des de sempre el seu suport als veïns de Lúcer i el mateix vicealcalde reconeix amb Vilafranca un consol davant la desesperació: “després de l’huracà la gent de Vilafranca van ser els primers a telefonar-nos per interessar-se per com estavem”. Lúcer sap que pot comptar amb els vilafranquins i amb motiu de la VIII Setmana de la Solidaritat amb Puerto Cabezas ha vingut a conèixer la ciutat i a presentar part dels projectes de reconstrucció.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada