dimarts, 27 de desembre del 2016

Omplim les maletes: Maletes plenes d'amor i solidaritat (Final)


Abans d’emprendre el nostre viatge cap a Nicaragua, algú ens va dir Nicaragua enganxa i podem ben assegurar que és així. Enganxa la seva gent, enganxa la seva música, enganxa el seu ritme de vida i ho fa, sobretot per l’amor que contínuament reps de totes i cada una de les persones niques que coneixes.



Vista aèria al arribar a Bilwi
Volàvem cap al país centreamericà amb un doble objectiu molt clar: respondre les preguntes dels infants de Vilafranca a través dels materials pedagògics que els nens i les nenes de Puerto Cabezas crearien amb la seva imaginació i creativitat i alhora volíem recollir tots i cada un dels interessos que els infants niques tenen sobre Vilafranca. I, una vegada submergits en la recta final del projecte “Omplim les maletes” podem afirmar que el nostre objectiu s’ha completat.

D’una banda, els tallers de recollida d’interessos a les escoles de Puerto Cabezas van permetre als nens i a les nenes descobrir la vila agermanada a l’altra banda de l’Atlàntic, la seva cultura, les seves festes i tradicions, la seva gastronomia, etc. Això va generar el sorgiment d’inquietuds i preguntes al voltant de Vilafranca i del Penedès que hem traslladat als infants de les escoles de Vilafranca perquè les responguin a través, també, de materials pedagògics elaborats per ells mateixos.

En cada una de les aules – o espais precaris amb poques taules i cadires, pissarres i parets plenes de guixades i absència total de material pedagògic – que entràvem apreníem a valorar, encara més, la importància de que l’educació arribi a tots i cada un dels infants que habiten el planeta. Educació que ha de permetre’ls esdevenir persones lliures amb capacitat per incidir en la seva realitat per fer-la més justa.


Escola Julio Bucardo

D’altra banda, els tallers destinats a elaborar el material pedagògic per respondre les inquietuds dels infants vilafranquins van permetre’ns, de nou, un aprenentatge. Vam observar el valor que atorgaven a un llapis o a un color però també la creativitat que els permetia utilitzar diferents materials.

Aquells nens i aquelles nenes tenien ales i podien deixar anar la imaginació i volar. Potser, qui sap, era la primera vegada que a l’escola podien utilitzar papers de colors i retoladors per aprendre.

Comunitat Wawa Bar
Però, com en la vida, no només apreníem a les escoles de Puerto Cabezas, apreníem també al carrer. Submergir-nos en la realitat costeña durant uns dies ens va permetre aprendre de les persones, de la seva generositat, del seu viure avui, aquí, ara, dels seus esforços diaris per poder menjar, de la seva lluita persistent contra injustícies tals com l’abús a menors d’edat i, sobretot de la seva hospitalitat perquè allà, a diferència d’aquí, les portes no es tanquen sinó que estan obertes de bat a bat.

Per tant, totes i cada una de les persones vilafranquines que amb els seus impostos aporten recursos econòmics a la solidaritat poden estar molt contentes perquè els nicaragüencs agraeixen enormement la nostra petita aportació en el seu petit però gran país. Ho fan constantment quan et porten a visitar la comunitat WaWa Bar on, juntament amb el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, s’està duent a terme el projecte “Provisión de agua segura, saneamiento e higiene” o a l’Alberg Nidia White del Movimiento de Mujeres Nidia White/Salud sin limite, el qual ofereix un servei d’atenció integral culturalment adequat a nenes, adolescents i dones que viuen violència intrafamiliar i sexual.

Tanquem la primera edició del projecte “Omplim les maletes” amb enorme satisfacció: satisfacció per haver complert amb els objectius marcats, satisfacció per l’experiència viscuda tant a les escoles de Vilafranca com a les de Puerto Cabezas, satisfacció per haver conegut persones solidàries a banda i banda de l’Atlàntic, satisfacció per haver sigut uns privilegiats i privilegiades d’iniciar i viure un projecte que busca acostar l’agermanament a les dues poblacions i omplir de materials pedagògics les escoles perquè aquestes tinguin encara més eines per fer de l’educació un acte d’amor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada