dimecres, 21 d’abril del 2010

"Defensant la identitat caribenya a Nicaragua"


Dimarts 20 d’abril, a les 22.55, al Canal 33 - reemissió dissabte 24, a les 13.10


A la costa atlàntica de Nicaragua la forma de vida i la cultura tenen més en comú amb altres pobles del Carib, que amb la resta de Nicaragua. I és què aquesta zona va ser colonitzada pels britànics, no pels espanyols, i no va ser annexionada a Nicaragua fins a finals del segle XIX. Per això, a més de població mestissa, com a la resta de Nicaragua, hi ha població d’origen africà i parla anglesa –descendents dels esclaus que els britànics van portar a la zona-; població indígena, descendents dels pobles originaris de la zona; i una amplia gama de mestissos, fruit de la barreja de tots amb tots...


dilluns, 19 d’abril del 2010

Cartell a les entrades de Vilafranca, ja tocava!!!



Potser algú recorda la primera vegada que vam començar a parlar d'aquest tema, en tot cas es va plantejar en una moció al Ple a l'octubre del 2006. Durant tot aquest temps ha estat una reivindicació constant per part de l'Associació i finalment la persistència ha donat fruits. A partir d'aquesta setmana, Vilafranca és una vila encara més orgullosa de mantenir amistat amb altres municipis del món, mostrant-ho a les entrades principals de la vila amb aquest rètol. Creiem que és una forma més de donar a conèixer l'agermanament amb Puerto Cabezas i estem molt contents que s'hagi fet realitat. Des de fa uns mesos, l'Ajuntament, des de la regidoria de Cooperació i Solidaritat ja se'ns va anunciar que es posarien aquests cartells i aquest cap de setmana hem tingut una bona sorpresa quan els hem vist posats. Gràcies a tots i totes els que ho heu fet possible.

dilluns, 5 d’abril del 2010

AAPC - Objectius Estratègics

25 anys d'amistat, 20 anys d'agermanament

Assamblea de l'AAPC a Vilafranca 20 de març de 2010


Des de fa 25 anys es manté una relació amb entre el Penedès i el municipi de Puerto Cabezas que el 1987 i el 1990 es va reforçar i va esdevenir un vincle de compromís i solidaritat amb els agermanaments de Sant Pere de Ribes i Vilafranca.

El 1999 es va crear l'Associació d'Amics de Puerto Cabezas unint les ganes i la voluntat de diferents persones vinculades amb l'agermanament per donar-hi suport, difusió i facilitar la participació des del carrer.

Pensem que ara és un bon moment per iniciar un procés de renovació per adaptar-nos a noves realitats a nivell local i a nivell global. També perquè de l'experiència dels errors i els encerts en podem extreure noves visions i nous objectius que millorin la nostra tasca i facin de l'agermanament una realitat més propera i present a les viles agermanades i, perquè no, a municipis de l'entorn.

S'han de posar sobre la taula, debatre i superar temes com la separació entre institució i societat civil per parlar d'agermanament i treballar conjuntament. S'ha de posar sobre la taula i debatre el paper de les ONG i la seva influència, no sempre positiva en molts països com Nicaragua, on la presència de tantes i tantes ONG no ha servit per superar la pobresa i les injustícies sinó generar dependències i noves necessitats. Parlar i debatre sobre la cooperació des del món local, de l'ús que es fa dels recursos municipals destinats a cooperació i del retorn que en rep la ciutadania.

Tot aixó és important fer-ho , no només perquè celebrem dues dècades d'agermanament, sinó perquè l'Ajuntament de Vilafranca ha plantejat l'elaboració d'un pla director, perquè a Puerto Cabezas hi ha un govern amb voluntat, amb capacitat de treballar i mantenlitat oberta vers els agermanaments , perquè el futur depèn de la capacitat d'adaptació als canvis i sempre arriba un moment que s'han d'anar assumint.

Davant de tot això, en aquesta assemblea volem plantejar una seguit d'objectius sobre els quals centrar la nostra tasca i definir futures accions un cop es desenvolupin i es concretin.


1. 25 ANYS D'AMISTAT, 20 ANYS D'AGERMANAMENT: Donar a conèixer l'agermanament a més persones i entitats aprofitant el vintè aniversari de l'Agermanament, reforçant els referents emotius i personals, les relacions entre les persones i l'amistat com a un eix per entendre un agermanament solidari.

2. COORDINACIÓ INSTITUCIONAL I PARTICIPACIÓ: Definir un programa comú de projectes i activitats amb ajuntaments, entitats i persones vinculades a l'agermanament que quedin definits una "agenda de l'agermanament" i que es treballi de forma coordinada a través d'una "comissió o xarxa d'agermanament" i amb la plena participació de les entitats i institucions de Puerto Cabezas.

3. CENTRE EDUCATIUS: Crear materials de suport per les escoles i instituts perquè es pugui treballar l'agermanament des dels centres com a complement a l'intercanvi de cartes i les xerrades que es fan.

4. COMUNICACIÓ: Difondre un missatge clar i entenedor, mantenir presència a la xarxa i establir vincles de col·laboració i d'intercanvi amb els mitjans de comunicació locals i comarcals d'aquí i de Puerto Cabezas.

5. CASA DE L'AGERMANAMENT: Promoure i fer realitat que la casa de l'agermanament esdevingui en un espai social, inclusiu i popular al servei del lleure, la cultura i l'educació amb un enfocament on es prioritzi la infància i la joventut, la igualtat, la salut i el medi ambient.

6. BRIGADES: Centrar el treball de la brigada com a suport de les activitats que es duguin a terme i en especial d'activitats de lleure infantil i juvenil a la casa de l'agermanament treballant directament amb esplais i serveis de joventut.

7. ALFABETITZACIÓ: Acompanyar la fase final de la campanya, mantenir el contacte amb les entitats de la PNLA i AEPCFA i fer un seguiment dels resultats obtinguts i obrir noves col·laboracions per donar suport a la post-alfabetització i l'educació d'adults.

8. RECONSTRUCCIÓ POST-HURACÀ FÈLIX: Participar en la difusió del projecte de reconstrucció de cases a Kwakuil i mantenir el seguiment dels projectes per definir i executar amb els recursos compromesos.

9. PENEDÈS+BARRIS: Ampliar el suport a l'agermanament amb la incorporació d'altres municipis i entitats del Penedès i dels diferents barris de Vilafranca.



ACTIVITATS 2010

MAIG-JUNY: Campanya d'alfabetització. CNA30 i Wangki lliure d'analfabetisme.
AGOST: Viatge a Puerto Cabezas i participació en la verificació de la capanya d'aflabeització.
OCTUBRE: Exposició, Dia de l'Agermanament, Jornada sobre cooperació des del món local, agermanaments i participació popular.


Veure el document en el Google Docs.

Assemblea març 2010

Amics i amigues,

Un any més ens hem reunit en Assemblea amb tots els que heu estat interessats o heu pogut venir per valorar el treball d´aquest últim any i plantejar-nos nous reptes per aquest en que celebrem els 25 anys de relacions d´amistat amb Nicaragua.

En agradaria molt, a la gent que setmana rera setmana ens reunim, poder comptar amb tots vosaltres, especialment si ets una de les més de vuitanta persones que ha pogut coneixer allà a Bilwi la hospitalitat i necessitat dels nostres amics i amigues del municipi de Puerto Cabezas. Ja fa dies us vam demanar fotos per poder organitzar una exposició el proper mes d´octubre, i si no ho has fet, encara i ets a temps, i també volem comptar amb la teva participació. Ja anirem informant.

Et fem arribar un resum de la memòria del 2009 i la proposta d´objectius pel 2010 que es va debatre a l´Assemblea.

Aquest any s´ha incorporat gent nova a la Junta i es va aprovar un canvi de responsabilitats.

Presidència : Teresa Baqués
Secretaria: Rosa Catasús i Montse Senserrich
Tresorera: Montse Romagosa
Arxiu: Maria Romero i Montse Saumell
Escoles: Mònica Piñol
Comunicació: Ramon Carbonell
Vocals: Joan Català, Griselda Matas, Marc Nicolás, Tere Soler, Isabel Torrents i Raquel Zamora.

Com sempre pots contactar amb nosaltres els dimarts a les 7 a l'Escorxador, també al nostre correu electrònic o al bloc de l'associació.


La Junta


Propostes d'activitats pel 2010

  1. Exposició a l'octubre a la capella de S. Joan per celebrar els 25 anys d'amistat i 20 anys de l'agermanament.
  2. Proposta a l'ajuntament de Vilafranca i de S. Pere de Ribes perquè es convidi a l´alcalde de Puerto Cabezas a visitar el Penedès el mes d'octubre per planificar conjuntament el suport a l'agermanament.
  3. Intercanvi de cartes entre les escoles de VLF i Puerto Cabezas.
  4. Casa de l'Agermanament de Bilwi. Fer un seguiment i acompanyament de les activitats.
  5. Concretar la coordinació amb l'Ajuntament de Vilafranca. Projectes dels Fons Català (microcrèdits, exposició cases a Kuakuil, cartells a l´entrada de la vila)
  6. Viatge a Nicaragua el mes d'agost. Entre altres, es participarà a la Comissió internacional de verificació de la UNESCO i en els actes per declarar la RAAN lliure d'analfabetisme.

Temes a treballar.

  1. Ampliar l'agermanament amb Puerto Cabezas i les seves comunitats a altres pobles de la comarca.
  2. Millorar el funcionament intern de l'associació: Fitxes de cada projecte, participació dels socis, Arxiu.
  3. Contacte amb el Grup de Bilwi.
  4. Noves iniciatives per millorar l'intercanvi entre les escoles i més implicació de l'Ajuntament i dels consells escolars.
  5. Butlletí Wangki, Blog, difusió.
  6. Estudiar la possiblitat de presentar un projecte a la convocatoria.
  7. Reposar la placa a l'arbre de l'agermanament al c/ de Puerto Cabezas, Pç. de la Pau del barri de La Girada de Vilafranca.