dilluns, 5 d’abril de 2010

AAPC - Objectius Estratègics

25 anys d'amistat, 20 anys d'agermanament

Assamblea de l'AAPC a Vilafranca 20 de març de 2010


Des de fa 25 anys es manté una relació amb entre el Penedès i el municipi de Puerto Cabezas que el 1987 i el 1990 es va reforçar i va esdevenir un vincle de compromís i solidaritat amb els agermanaments de Sant Pere de Ribes i Vilafranca.

El 1999 es va crear l'Associació d'Amics de Puerto Cabezas unint les ganes i la voluntat de diferents persones vinculades amb l'agermanament per donar-hi suport, difusió i facilitar la participació des del carrer.

Pensem que ara és un bon moment per iniciar un procés de renovació per adaptar-nos a noves realitats a nivell local i a nivell global. També perquè de l'experiència dels errors i els encerts en podem extreure noves visions i nous objectius que millorin la nostra tasca i facin de l'agermanament una realitat més propera i present a les viles agermanades i, perquè no, a municipis de l'entorn.

S'han de posar sobre la taula, debatre i superar temes com la separació entre institució i societat civil per parlar d'agermanament i treballar conjuntament. S'ha de posar sobre la taula i debatre el paper de les ONG i la seva influència, no sempre positiva en molts països com Nicaragua, on la presència de tantes i tantes ONG no ha servit per superar la pobresa i les injustícies sinó generar dependències i noves necessitats. Parlar i debatre sobre la cooperació des del món local, de l'ús que es fa dels recursos municipals destinats a cooperació i del retorn que en rep la ciutadania.

Tot aixó és important fer-ho , no només perquè celebrem dues dècades d'agermanament, sinó perquè l'Ajuntament de Vilafranca ha plantejat l'elaboració d'un pla director, perquè a Puerto Cabezas hi ha un govern amb voluntat, amb capacitat de treballar i mantenlitat oberta vers els agermanaments , perquè el futur depèn de la capacitat d'adaptació als canvis i sempre arriba un moment que s'han d'anar assumint.

Davant de tot això, en aquesta assemblea volem plantejar una seguit d'objectius sobre els quals centrar la nostra tasca i definir futures accions un cop es desenvolupin i es concretin.


1. 25 ANYS D'AMISTAT, 20 ANYS D'AGERMANAMENT: Donar a conèixer l'agermanament a més persones i entitats aprofitant el vintè aniversari de l'Agermanament, reforçant els referents emotius i personals, les relacions entre les persones i l'amistat com a un eix per entendre un agermanament solidari.

2. COORDINACIÓ INSTITUCIONAL I PARTICIPACIÓ: Definir un programa comú de projectes i activitats amb ajuntaments, entitats i persones vinculades a l'agermanament que quedin definits una "agenda de l'agermanament" i que es treballi de forma coordinada a través d'una "comissió o xarxa d'agermanament" i amb la plena participació de les entitats i institucions de Puerto Cabezas.

3. CENTRE EDUCATIUS: Crear materials de suport per les escoles i instituts perquè es pugui treballar l'agermanament des dels centres com a complement a l'intercanvi de cartes i les xerrades que es fan.

4. COMUNICACIÓ: Difondre un missatge clar i entenedor, mantenir presència a la xarxa i establir vincles de col·laboració i d'intercanvi amb els mitjans de comunicació locals i comarcals d'aquí i de Puerto Cabezas.

5. CASA DE L'AGERMANAMENT: Promoure i fer realitat que la casa de l'agermanament esdevingui en un espai social, inclusiu i popular al servei del lleure, la cultura i l'educació amb un enfocament on es prioritzi la infància i la joventut, la igualtat, la salut i el medi ambient.

6. BRIGADES: Centrar el treball de la brigada com a suport de les activitats que es duguin a terme i en especial d'activitats de lleure infantil i juvenil a la casa de l'agermanament treballant directament amb esplais i serveis de joventut.

7. ALFABETITZACIÓ: Acompanyar la fase final de la campanya, mantenir el contacte amb les entitats de la PNLA i AEPCFA i fer un seguiment dels resultats obtinguts i obrir noves col·laboracions per donar suport a la post-alfabetització i l'educació d'adults.

8. RECONSTRUCCIÓ POST-HURACÀ FÈLIX: Participar en la difusió del projecte de reconstrucció de cases a Kwakuil i mantenir el seguiment dels projectes per definir i executar amb els recursos compromesos.

9. PENEDÈS+BARRIS: Ampliar el suport a l'agermanament amb la incorporació d'altres municipis i entitats del Penedès i dels diferents barris de Vilafranca.ACTIVITATS 2010

MAIG-JUNY: Campanya d'alfabetització. CNA30 i Wangki lliure d'analfabetisme.
AGOST: Viatge a Puerto Cabezas i participació en la verificació de la capanya d'aflabeització.
OCTUBRE: Exposició, Dia de l'Agermanament, Jornada sobre cooperació des del món local, agermanaments i participació popular.


Veure el document en el Google Docs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada