divendres, 27 de novembre del 2009

PREPARANT LA FESTA A KWAKUIL

Ahir, despres de reunirnos a la Alcaldía Municipal de Puerto Cabezas amb l'Alcalde Guillermo Espinoza, aquest va anomenar el día 5 de Desembre (Dia internacional de los Voluntarios para el desarrollo, segons la ONU), com l'assenyalat per inaugurar i entregar les 56 vivendes de Kuakuil. També va donar totes les indicacions perque s'organitzes una festa a la comunitat on hi fossin convidats tots els periodistes, concell municipal, treballadors de l'Alcaldía, i la comunitat sencera, es celebrés un acte ecuménic amb les esglesies católica y morava, es matés un brau, y es cuinés un luk luk, amanit per el grup musical Li Lamni, de moda en aquest moments.
El Projecte posará a disposició un bus, que fará d'enllac mecanitzat.

(enviat per Gabriel Julià )

diumenge, 15 de novembre del 2009

Delegació de la RAAN/RAAS a Vilafranca





Arran de la visita aquesta passada setmana d'una delegació de representats polítics i institucionals dels consells (parlament) i governs de les regions autònomes de Nicaragua (RAAN i RAAS) el divendres hi va haver una recepció amb l'alcalde de Vilafranca, Pere Regull, al Saló de Plens de l'ajuntament. Aquesta delegació es troba a Catalunya en el marc del programa "Pana laka" en el qual està col·laborant l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, juntament amb altres organismes de cooperació com el PNUD. L'objectiu d'aquest programa és l'enfortiment institucional dels governs autònomics i territorials a les dues regions autònomes del carib per tal de millora la governabilitat i la capacitat de les administracions per tal de donar servei a la població. En concret a Vilafranca van conèixer el funcionament de l'administració local. Posteriorment es va aprofitar la visita per enfortir les relacions en un intercanvi d'impressións i amb les intervencions de la presidenta del Consejo Regional de la RAAS i el delegat del president del Consejo Regional de la RAAN.

En acabar la jornada i abans de tornar cap a Barcelona, els components de la delegació van fer una parada al carrer Puerto Cabezas i a l'arbre de l'agermanament, acompanyats per membres de l'Associació, la qual cosa va entusiasmar als visitants.

Membres de la delegació Nicaragüenca:

Olga Smith Presidente CRAAS (Consejo Region Atuonoma Atlàntico Sud)

Reinaldo Francis Coordinador GRAAN (Gobierno Region Autonoma Atlantico Norge)

Angela López Presidenta Comision de la Mujer CRAAS

Ramón Canales Director Ejecutivo SDCCD (Secretaria d'Estat per la Costa Carib)

Claudio Tomassi RRA PNUD (Programa Naciona Unides Desenvolupament)

J.Virgilio Rivera Oficial de Programa PNUD

Yadira Flores Coordinadora GRAAS

Eduardo Romero Secretario Comisión Relaciones Exteriores CRAAN

Salvador Fermin Primer Sec.CRAAN

Carlos Sanders Presidente Territorial Tuahaka y miembro CRAAN

Alejandra Centeno Vicepresidenta Comisión de la Mujer CRAAN

Cesar Quinto Jefe bancada FSLN CRAAS

Pedro Ruiz Coordinador Pana Laka RAAS

Tecia Wilson Coordinadora Pana Laka RAAN





30 comunitats afectades per l'huracà Ida necessiten ajuda

El passat dijous 12 de novembre en conversa telefònica amb l'alcalde de Puerto Cabezas, Guillermo Espinoza, ens explicava que la sortida de mare dels rius Wawa, Ulan, Sisin, Trusalaya, Sumubila, Kukalaya, en alguns casos de fins a 3 km des del curs del riu, havien afectat diferents comunitats del municipi de Puerto Cabezas. Aquestes inundacions han estat provocades per les pluges insistents degut al pas de l'huracà Ida que va entrar per la regió del sud (RAAS) i que ha provocat danys materials importants i pèrdues humanes a El Salvador. A l'endemà mateix ens feia arribar el primer informe sobre els danys elaborat pel "Comité municipal de emergéncia", el qual s'ha fet extensiu també al Fons Català i als municipis agermanats.

Segons l'informe, el total de comunitats rurals afectades és de 30 sobre 70 que hi ha al municipi de Puerto Cabezas. La crescuda del riu Canal Kreek que passa pel mig de Bilwi ha afectat també a 7 barris. A més de la destrucció parcial d'algunes cases i la pèrdua de bens materials per la inundació, els danys principals han estat sobre l'agricultura amb la pèrdua de cultius com arròs, yuca o quequisque afectant a unes 1375 famílies. Un altre problema important és la contaminació de pous i la inundació de latrines afectant a l'aigua de consum humà.

Al mateix temps que s'està a punt de finalitzar la reconstrucció d'una de les comunitats afectades per l'huracà Fèlix (2007) i mentre moltes encara no s'han recuperat, ens trobem davant d'un fenomen que un cop mes impacte sobre la fràgil situació econòmica i social de la Costa Carib de Nicaragua i els països de la regió.

+ info.: Informe del Comité Municipal de Emergencia

La reconstrucció de Kwakuil ben visible

Avui 12 de novembre l'obra esta així:

53 cases folrrades
30 cases amb portes exteriors
25 cases amb finestres
15 cases amb escales
1 casa amb parets internes

1 casa amb parets internes











Foto: Els comunitaris treballen amb motoserres per fer-li el 45° en el canto de la fusta, per tal que un cop clavat quedi un "machiembrat"

dijous, 12 de novembre del 2009

Delegació de la RAAN/RAAS al Parlament de Catalunya. Intervencions

Comissió de Cooperació i Solidaritat. 09/11/2009 - sessió ordinària

Mesa de la comissió
Compareixença d'una delegació de Nicaragua davant la Comissió de Cooperació i Solidaritat per a informar sobre la situació de la cooperació catalana. Benvinguda

Intervenció David Minoves
Compareixença del director general de Cooperació al Desenvolupament del Departament de la Vicepresidència davant la Comissió de Cooperació i Solidaritat per a informar sobre l'estratègia de país prioritària a Nicaragua. Compareixença

Intervinent: Romero , Eduardo (Consejo Regional RAAN)
Compareixença d'una delegació de Nicaragua davant la Comissió de Cooperació i Solidaritat per a informar sobre la situació de la cooperació catalana. Compareixença

Intervinent: Hogdson , Rayfield (Consejo Regional RAAS)
Compareixença d'una delegació de Nicaragua davant la Comissió de Cooperació i Solidaritat per a informar sobre la situació de la cooperació catalana.

Intervinent: Romero , Eduardo (Consejo Regional RAAN) - Resposta
Compareixença d'una delegació de Nicaragua davant la Comissió de Cooperació i Solidaritat per a informar sobre la situació de la cooperació catalana. Compareixença

Intervinent: Hogdson , Rayfield (Consejo Regional RAAS) - Resposta i agraïments
Compareixença d'una delegació de Nicaragua davant la Comissió de Cooperació i Solidaritat per a informar sobre la situació de la cooperació catalana.

Compareixença d'una delegació de Nicaragua davant la Comissió de Cooperació i Solidaritat per a informar sobre la situació de la cooperació catalana. Agraïments


Resta d'intervencions, preguntes i respostes a http://www.parlament.cat/web/actualitat/canal-parlament/videos?p_cp1=534660&p_cp2=tot&p_cp3=3&p_cp22=cerca

dimarts, 10 de novembre del 2009

TV7 Puerto Cabezas

http://www.livestream.com/tv7puertocabezas

Canal en directe i també gravacions en diferit de les noticies. La darrera noticia sobre la inundacions a Wawa Bum degudes al pas de l'Huracà Ida.

La Costa Carib prioritat de l'Estratègia de la Cooperació Catalana a Nicaragua.

L'ACCD presenta al Parlament l'estratègia país de Nicaragua, la primera de la cooperació catalana



10.11.2009


La presentació es va fer ahir dilluns aprofitant la visita d’una delegació nicaragüenca per aprofundir en temes de descentralització política.

La comissió de Cooperació i Solidaritat del Parlament de Catalunya va acollir la presentació de l’Estratègia de país prioritari (EPP) Nicaragua, la primera d’un país soci de la cooperació catalana. Es tracta d’un document estratègic que té per objecte establir un full de ruta del govern de la Generalitat en la seva actuació en matèria de cooperació al desenvolupament en aquest país prioritari.

La presentació del document forma part de la visita que durant tota aquesta setmana fa una delegació de polítics nicaragüencs dels àmbits municipal i regional de la Regió Autònoma de l’Atlàntic Nord (RAAN) i de la Regió Autònoma de l’Atlàntic Sud (RAAS), junt amb personal del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD). L’objectiu de la visita és conèixer l’experiència catalana a nivell de descentralització administrativa.
Durant la compareixença, el director general de Cooperació al Desenvolupament i Acció Humanitària de la Generalitat, David Minoves, va remarcar el “caràcter emblemàtic” de Nicaragua en la trajectòria solidària del nostre país. Però també va assenyalar la importància d’aquest document per millorar l’eficàcia de l’ajut, ja que tot i l’important volum de recursos rebut per part de la cooperació internacional des de fa més de vint anys, només Haití és més pobre al continent americà.

Nicaragua és un país prioritari per la cooperació catalana des dels inicis de l’ACCD, tant en el seu primer Pla Director 2003 -2006 (on es van finançar projecte per valor de prop de 4,5 milions d’euros) com en el segon del període 2007-2010 (amb una quantitat similar gastada en el tram 2007 i 2008).

Amb un conveni vigent entre l’ACCD i el PNUD per al període 2007-2009, s’ha promogut el programa Pana Laka (“amistat” en llengua miskitu) amb un fons de més de mig milió d’euros. Aquest programa pretén contribuir a l’enfortiment de la governabilitat de les regions caribenyes de Nicaragua, concretament la RAAN i la RAAS (les regions autònomes de l’Atlàntic Nord i Sud, respectivament).10 de novembre de 2009


Més informació i contacte: Agència Catalana de Cooperació al DesenvolupamentÀmbit de Comunicació C/ Veneçuela 105, 1a planta 08019 Barcelona93 554 54 10 Correu electrònic: premsa.accd@gencat.cat