diumenge, 15 de novembre del 2009

30 comunitats afectades per l'huracà Ida necessiten ajuda

El passat dijous 12 de novembre en conversa telefònica amb l'alcalde de Puerto Cabezas, Guillermo Espinoza, ens explicava que la sortida de mare dels rius Wawa, Ulan, Sisin, Trusalaya, Sumubila, Kukalaya, en alguns casos de fins a 3 km des del curs del riu, havien afectat diferents comunitats del municipi de Puerto Cabezas. Aquestes inundacions han estat provocades per les pluges insistents degut al pas de l'huracà Ida que va entrar per la regió del sud (RAAS) i que ha provocat danys materials importants i pèrdues humanes a El Salvador. A l'endemà mateix ens feia arribar el primer informe sobre els danys elaborat pel "Comité municipal de emergéncia", el qual s'ha fet extensiu també al Fons Català i als municipis agermanats.

Segons l'informe, el total de comunitats rurals afectades és de 30 sobre 70 que hi ha al municipi de Puerto Cabezas. La crescuda del riu Canal Kreek que passa pel mig de Bilwi ha afectat també a 7 barris. A més de la destrucció parcial d'algunes cases i la pèrdua de bens materials per la inundació, els danys principals han estat sobre l'agricultura amb la pèrdua de cultius com arròs, yuca o quequisque afectant a unes 1375 famílies. Un altre problema important és la contaminació de pous i la inundació de latrines afectant a l'aigua de consum humà.

Al mateix temps que s'està a punt de finalitzar la reconstrucció d'una de les comunitats afectades per l'huracà Fèlix (2007) i mentre moltes encara no s'han recuperat, ens trobem davant d'un fenomen que un cop mes impacte sobre la fràgil situació econòmica i social de la Costa Carib de Nicaragua i els països de la regió.

+ info.: Informe del Comité Municipal de Emergencia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada