divendres, 24 d’abril del 2009

Els pescadors de Tuara i Pahara, arriben a Kuakuil a canviar els peixets per arròs i oli.

En quan al projecte 1812 Reconstrucció de Vivendes a la comunitat de Kuakuil, segueix endavant, ara a un ritme trepidant, després de llargues negociacions de la coordinació del Projecte amb el PMA i MAGFOR per tal de portar el complement de menjar per treballar a la comunitat de Kuakuil. Això ha solucionat els sacrificis i problemes que tenien els comunitaris alhora de proporcionar-nos diàriament les 10 persones de ma d’obra com a contrapart. En les comunitats on es viu en regim de subsistència, on una família no te res per a menjar si no va a pescar, a caçar o a buscar el blat, es fa difícil la participació total de la comunitat. Tot i això, els comunitaris havien establert uns rols per tal que tothom sabés quin dia li tocava treballar i que fins ara s’estaven complint de manera responsable i amb èxit.

D’ençà que a finals del mes de març, el PMA Programa Mundial d’Aliments, ens va fer la primera entrega de grans basics, arròs, soja i oli, hem establert una ració d’aliment diària per dia treballat i ha provocat que tinguem el suport de 30 persones diàries. Us passo fotos.

Això no només ha estat un benefici per la comunitat de Kuakuil, sino que ara arriben de diferents comunitats a canviar producte per grans basics. Per exemple aquest dies les comunitats veïnes de Tuara i Pahara, estant pescant el tradicional Tuba i Mas Mas, un peixet de riu molt apreciat pels pobladors de Puerto Cabezas. Els pescadors de Tuara i Pahara, arriben a Kuakuil a canviar els peixets per arròs i oli. A Kuakuil es celebra amb alegria doncs la carn de qualsevol tipus es molt escassa. Hi ha també greus problemes d’aigua, a kuakuil i a Puerto. No tenim aigua per rentar roba, tampoc per bañar-nos i cada dia hem de inventar alguna cosa.

Us passo fotos també de la missió que vem fer 4 membres del comitè de seguiment de la comunitat de Kuakuil, ancians tots, i un servidor per tal d’esbrinar l’estat dels 360 postes que falten per seguir amb la construcció de 30 cases. Els postes que son de 8”x8” son de fusta caiguda per l’huracá, i de fusta preciosa, com l’slim (comenegro), iban (nispero) i (limsi) nancitón. Aquests postes son carregats per 4 persones durant uns 400 metres de mitjana bosc endins, i portats fins la vora del riu. un suplici.

Vem sortir de matinada de Kuakuil en direcció el riuet (creeck) anomenat Kuakuil Tigni, a una mitja hora de camí. En arribar al Kuakuil Tigni, vem usar els cayucos per tal de baixar tot el riu, que es ple de troncs i bamboo caigut per l’Huracá amb molta dificultat, fins arribar al Riu Wawa. Als marges del riu Wawa, hi ha les marques dels motoserristes, on hi tenen acumulat els postes llestos per ser portats a Kuakuil.

Els comunitaris ja han cavat els forats, a l’espera que arribin aquest postes.


Enviat per Gabriel Julià Pi des de Bilwi


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada