dimarts, 1 de juliol del 2008

Trobada de Suport per l'Alfabetització amb ORLANDO PINEDA FLORES

- Vilafranca 21 de juny de 2008

Després d'un simbòlic i emotiva trobada a l'arbre de l'amistat al carrer Puerto Cabezas es va iniciar una xerrada-col·loqui amb la participació d'Orlando Pineda i Alta Hooker, acompanyats de membres i representats de les entitats de la Plataforma per un Nicaragua Lliure d'Analfabetisme.

Partint de les preguntes dels que vam assistir a l'acte, Orlando Pineda va anar vestint un discurs amb exemples per explicar la importància de l'alfabetització i com implicar la societat a participar-hi.

P. QUE CAL FER PER IMPLICAR LA GENT A LA CAMPANYA D'ALFABETITZACIÓ?"

R. PER IMPLICAR CAL IMPLICAR-SE

Sense el convenciment d'un mateix, sense creure en el que es fa, sense posar-hi tot l'amor difícilment es pot aconseguir la implicació de ningú. Per tant el primer que cal és implicar-se un mateix i el seu entorn. "Alfabetitzar Vilafranca" perquè se senti part del que està passant a Puerto Cabezas i quan sigui el dia de celebrar que s'ha aconseguir reduir significativament l'analfabetisme i es faci una festa a Puerto Cabezas, fer també una festa a Vilafranca on tothom que hagi participat estarà content de ser-hi.

Però atenció, participar no vol dir això (Orlando Pineda es va posar la ma a la butxaca i va treure algunes monedes). Es clar que fan falta diners però l'alfabetització amb el Yo si puedo no és cara i, a més a més, fer aquest gest de donar algunes monedes és massa fàcil com per sentir-nos part d'alguna cosa. El que és important és mobilitzar-nos nosaltres i mobilitzar el nostre entorn i aconseguir, per exemple 2 televisors per cada barri de Puerto Cabezas. Si ha Puerto Cabezas hi ha 22 barris aconseguir 45 televisors i 45 vhs més les pissarres, llapissos i llibretes. No fa falta que siguin llibretes molt cares. Per cada lliçó es necessita un full i en total hi ha 65 lliçons per tant amb una llibreta de 65 fulles és suficient.

La implicació d'un mateix és la millor manera per implicar els altres, la implicació de Vilafranca demostrant que creu en l'agermanament i en el projecte ajudarà a la implicació del poble de Bilwi. Per tant, no cal anar a Bilwi sinó començar a fer-ho porta a porta pel carrer Puerto Cabezas, pel barri on hi ha l'arbre de l'agermanament i així fins que tot Vilafranca estigui "alfabetitzat".


P. QUINA IMPORTÀNCIA TÉ L'ALFABETITZACIÓ A LA COSTA ATLÀNTICA

R. L'ALFABETITZACIÓ HA DES SER ÚTIL PER LLEGIR L'ENTORN (SOCIAL,POLÍTIC, ECONÒMIC) I MILLORAR LES CONDICIONS DE SALUT, LA PRODUCCIÓ I EL MEDI AMBIENT.

Alfabetització no vol dir només ensanyar a, e, i, o , u . Tampoc l'alfabetització és per poder llegir què diu el diari, seria una estupidesa. Alfabetitzar ha de servir per llegir i entendre el nostre entorn. Ha de servir per prevenir les malalties que afecten a la nostra comunitat, per aprendre a produir amb un major aprofitament i millor qualitat per vendre a un millor preu.

En el cas de la Costa Atlàntica "no podemos entrar dando carreras". Cal dirigir-se a la comunitat a través dels seus líders, cal diàleg i cal adaptar les cartilles i el material pedagògic a una realitat diferent a la resta del país. Això vol dir temps i per tant no podem dir, com fa el govern, que l'any 2009 Nicaragua serà declarada lliure d'analfabetisme. No podem mentir. Però si que en tres anys creiem que podem reduir significativament l'analfabetisme a la Regió. Així, per l'octubre d'aquest any esperem declarar el nucli urbà de Bonanza i la part urbana d'Alamikamba, lliure d'analfabetisme i al gener del 2009, 30 punts al Wangki i 20 punts a Prinzapolka.

Per assolir millores en la salut, la producció i la cura del medi ambient, s'està preparant amb les universitats els quaderns pedagògics per l'etapa Yo si puedo seguir, que servirà per consolidar els continguts apresos i avançar en aprenentatges específics que responguin a les necessitats de la població.


En aquest punt Alta Hooker va reafirmar la importància de l'alfabetització, des d'aquesta perspectiva integral i construïda amb la participació dels beneficiaris a partir de les seves necessitats i la seva identitat, com un projecte que pot ser molt positiu i en el qual la Universitat i participarà.



Apunt: el 13 i 14 de juliol de 2009 tindrà lloc la IV Assamblea de la red de Universidades del Yo si puedo a Puerto Cabezas.

Alta Hooker, Orlando Pineda, Guillermo , Adrian Cruz


Documents:

http://www.rtvvilafranca.cat/noticies-rtvvilafranca/societat/6/16965-alfabetitzacio-a-nicaragua.html


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada